Мощна магнитна ще буря удари Земята, съобщават от Центъра за прогнозиране

...
Мощна магнитна ще буря удари Земята, съобщават от Центъра за прогнозиране
Коментари Харесай

Мощната магнитна буря носи ново северно сияние над страната ни

Мощна магнитна ще стихия удари Земята, оповестяват от Центъра за прогнозиране на галактическото време на Съединени американски щати. 

В петък през нощта към 00:20 часа мощното изхвърляне на короналната маса удари магнитното поле на Земята, причинявайки обилни отклонения от 36 nT в магниометъра на Геологическия топографски институт на Съединени американски щати във Вирджиния. 

Това събитие отбелязва началото на поредност от две изригвания, ориентирани към нашата планета, разкрива астрофизикът Тони Филипс на SpaceWeather.com. 

Експертите предвиждат идното второ " канибалско изригване ” на коронална маса, което може да провокира геомагнитна стихия от равнище G3, съпроводена от грандиозни полярни сияния.

Обикновено геомагнитните стихии са резултат от неочаквани, интензивни слънчеви събития, като изригвания, които излъчват огромни количества високоенергийни частици. Тези частици, пътуващи бързо в космоса и от време на време ориентирани към Земята, се забавят и отклоняват от магнитното поле на Земята, причинявайки разстройства и изкривявания в магнитосферата на Земята. Тези въздействия могат да доведат до краткотрайно прекъсване на зареждането в електрическите мрежи и сателитните информационни системи, както и до очарователни полярни сияния, написа " Телеграф ".

По време на последната геомагнитна стихия от клас G3, която се случи на 5 ноември, имаше извънредно ярки полярни сияния, забележими даже на ниски географски ширини, в това число и в България. Това събитие може да се повтори и през идващите часове.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР